Brass&Gold

Abstrakt konst är något jag ofta tycket är väldigt snyggt i ett hem och på senaste tiden har jag hittat mycket sådan inspiration på Pinterest tillsammans med en hel del färginspiration. Då det inte alltid är så billigt att köpa konst kom jag på idéen att jag istället för att köpa skulle försöka måla en tavla själv! Jag tänkte "Hur svårt kan det egentligen vara?" Enda problemet är att jag inte direkt är någon konstnär... men skam den som ger sig! Såhär gick jag tillväga!

Inspirationen till min målning fick jag framförallt av de två bilderna här nedan. Den första målning i rosa nyanser med inslag av stänk av andra dova färg tycker jag är så vacker och färgmässigt gillar verkligen nyanserna i bilden på vattenbrynet. Min strategi blev helt enkelt att försöka kombinera inspirationen från de två bilderna och skapa något eget.

Jag började med att inhandla en duk att måla på och akrylfärger i rött, vitt, gult och gråblått från Søstrene Grene. Penslar hade jag hemma och sedan var det bara att sätta igång. Peter hjälpte mig när han var här (kändes stundtals som om en blind ledde en döv...) och vi skapade fina nyanser genom att blanda nämnda färger. Grunden i tavlan skulle ju vara ljusrosa så med första laget färg täckte vi hela duken i rosa nyans. So far, so good.

Nästa runda började vi blanda till lite andra nyanser av rosa som vi målade på med pensel. Tredje målningstillfället målade vi på lite rödare och gråare nyanser. De mer oregelbundna partierna med färg fick vi till genom att måla/lägga på färg på en plastfilm som vi sedan vände uppochner och "tryckte på" tavlan. Detta gjorde att vi fick lite slumpmässiga mönster som blev riktigt snygga! Vi avslutade de sista målaromgångarna med att dutta på små prickar i olika nyanser av gult och rött som gav lite extra liv i bilden.

Nu undrar ni kanske hur resultatet blev. Det kan ni se här nedan! Jag måste säga att det gick över förväntan och trots att jag/vi inte är speciellt duktiga på att måla ser detta ju nästan proffsigt ut. Ni borde klart testa detta där hemma om ni tycker om att skapa och så klar är det ju fritt fram att välja andra nyanser än de vi målat med. Själv funderar jag faktiskt på att göra en tavla i grönt som i så fall ska stå i mitt badrum. Jag får väl se när jag hinner det!

PS. Jag hade tagit en del bilder undertiden vi målade men de lyckades jag radera innan jag överförde dem till datorn. Segt. Hoppas det fungerar ändå...

 

Translation: Lately I've pinned a lot of paintings and color inspiration and the other day I felt like trying to paint something of my own. With Peter as my helper we painted the painting thing in the three last pictures. I'm actually very satisfied with the result, especially when I know that I'm no painter at all...

En sak som jag fått upp ögonen för på sista tiden är hängande växter och därför var jag för några dagar sedan tvungen att testa att göra en ampel själv! Det var faktiskt väldigt enkelt och roligt så jag tänkte att jag ska visa er hur man gör!

Man kan i princip välja vilket snöre som helst och kombinera det med en kruka man har hemma. Själv valde jag ett brunt "paketsnöre" och en gammal terrakottakruka för jag tycker känslan av de två passar väldigt bra tillsammans! Vill du testa göra en egen ampel? Under följer en DIY-guide till hur du gör!

1. Börja med att klippa fyra (man kan även använda fler än fyra) lika långa snören på i alla fall en bit över en meter (så klart beroende på hur lång ampel och hur stor kruka du har). Det är bättre att ta för mycket och klippa av det som blir över i slutet än att sakna 10 cm när du nästan är klar! Snörena ska vikas dubbla och antingen fästas i en träring som på bilden ovan eller så gör man helt enkelt en knut med alla fyra snörena i så man får en ögla längst upp. Denna ring eller ögla kommer du senare hänga upp din ampel i!

2. Efter du har fäst snörena längst upp ska dessa delas in två och två så man får fyra olika "grenar" enligt bilden ovan.

3. På var "gren" knyter du en knut med de två snörena. Tänk på att alla dessa knutar ska vara på samma avstånd från din träring eller knut högst upp.

4. Fortsätt med att knyta en ny rad med knutar, denna gång genom att använda ett av snörena från den första "grenen" och ett från den andra. Upprepa tills du har tre knutar. Avsluta med att knyta ihop de två yttersta snörena (ytterst till höger och vänster på bilden ovan) så att du får en "ring".

5. Man kan välja att nöja sig med två rader av knutar eller så knyter man ännu en rad på samma sätt som i steg 4. Vad man väljer kan ofta bero på hur stor och hög kruka du har!

6. Avsluta med att knyta ihop alla snörena tillsammans i botten av ampeln. Nu är ampeln klar och det är bara att hänga upp din kruka och välja vad du ska plantera i den! Jag tycker det är galet snyggt med små kaktusar så det har jag i mina amplar! Ett fint tips är att hänga flera amplar på samma ställe!

Under ser du bilder på hur min första ampel blev och den hänger nu i köksfönstret. Snyggt va! Jag återkommer när med fler bilder när allt i fönstret är stylat och klart...

Ett kul tips från Fixa och Dona om hur man kan förvandla en ganska alldaglig pall till en riktigt snygg möbel med rolig korkdetalj genom lite färg och ett korkunderlägg.

Pallen kommer från IKEA och underlägget från Åhlens. Om man inte vill använda just denna pall jag man så klart använda samma hack på en annan möbel. Jag funderar på att förändra min ena Frosta Pall från IKEA på detta sätt. Tror det kan bli riktigt snyggt det med!

De har börjat med att målat pallen och sedan ritat upp och klippt till en matchande korkskiva som limmas på pallen.

Bilder lånade av Fixa och Dona

Som jag berättade i förrgår tänker jag göra om lite i mitt kök när jag kommer ner till Århus igen och grunden i denna nya styling ska vara ett antal skärbrädor i olika material och form. De senaste dagarna har jag tillverkat två skärbrädor i ek vilket var väldigt skoj och inte alls så svårt! Ni borde också testa! Här nedan berättar jag kort hur jag gjorde!

Jag börjande med att rita ut mönster för de två skärbrädorna på en gammal ekskiva jag hade stående hemma. Alla runda partier målade jag efter en mall jag klippt ut i papper för att få det symmetriskt. Tips är att vika pappret på mitten så att de två sidorna blir exakt lika när man har ritat och klippt ut!

Efter jag ritat upp formen på ekskivan åkte snickarbyxorna på och jag började med att såga ut formen med en sticksåg. Här gäller det att ta det lugnt när man sågar och försöka följa sina uppritande linjer så noga som möjligt. Blir det inte helt perfekt kan man ofta rädda det med slipmaskinen senare eller säga att det är meningen... Efter sågningen borrade jag hål i handtaget jag gjort. Jag tänker mig att man möjligtvis kan ha en läderrem där senare! För finliret började jag med en grov handfil för att forma till och runda av kanterna, och sedan slipade jag med nämnd följd med slipmaskin med grovt papper, finare sandpapper och tillslut extra fint sandpapper.

Avslutningsvis har jag i två omgångar oljat in skärbrädorna med paraffinolja så nu hoppas jag att de håller lång tid framöver!

Som jag berättade igår sydde jag ett kuddfodral i läder och jag tänkte visa er hur jag gjorde! Lädret fick jag från en gammal soffa som skulle slängas och jag valde att vända på det så att det som tidigare varit "insidan" nu blev utsida. Detta gav kudden en mockakänsla som jag verkligen gillar!

 

Såhär gör du

De enkla illustrationerna nedan visar hur du ska göra. Den rosa sidan på illustrationen är den sida du senare vill ska vara utsidan på kudden.

1. Börja med att mäta ut storleken på kuddfodralet du vill sy. Förutom storleken på kudden ska du lägga till sömsmån på ca 2 cm på de korta sidorna, samt 5 cm på långsidorna där du ska sy fast kardborrebandet. Exempel: Om du ska sy en kudde i storleken 50x60 cm, använd då ett tygstycke som är 50+50+5+5=110 cm på långsidan och 60+2+2=64 cm på kortsidan.

2. Om du väljer att sy ditt kuddfodral i tyg och inte läder är det en bra idé att sicksacka alla kanter innan du fortsätter.

3. Sy fast kardborrebandets två delar på var sin sida av tyget så att de är parallella med kortsidorna. Tänk på att du syr fast kardborrebanden på den sida som senare ska vara utåt.

4. Vik tyget enligt pilarna och de sträckade linjerna på bilden ovan. Ditt alster kommer då se ut som bilden nedan. OBS. Den sida som ska vara din utsida kommer nu vara vänd inåt.

5. Sy sidorna med raksöm som markerat med sträckad linje på bilden ovan. När detta är klart kan du vända på kuddfodralet, stoppa in en passande kudde och tryck ihop kardborrebandet! Du har nu en ny snygg kudde att lägga i soffan, på sängen eller att använda i trädgården!

Jag hittade ett riktigt enkelt och snyggt DIY-tips på Design Sponge idag som jag bara var tvungen att dela med mig av! Om du har någon form av mässingsboll (eller boll av annat material) kan du enkelt och snabbt förvandla det till en snygg lampa! Allt som krävs är en lampsladd och hållare, lite trådar och en borrmaskin! Idéen med att plantera i den nedre delen av lampan är genial!